keuken inrichten hoogte keuken berekenen

Functionele keuken inrichten: van inrichting tot details

Ergonomie op de werkplek is het meest belangrijk en het is voor niemand meer verrassend: meer dan de helft van alle werknemers, vooral bij zittend werk, heeft last van rugpijn. Dit probleem kan worden voorkomen door een juiste houding aan te houden. Net als op de werkplek is ergonomie thuis net zo belangrijk, vooral in kamers waar u dezelfde routinetaken uitvoert, zoals de keuken. Als u elke keer dat u bakt, kookt of wast uw rug moet buigen, kunnen uw nek, schouders en rug na verloop van tijd pijn gaan doen. Maar u kunt altijd een oplossing vinden: een ergonomisch ontworpen keuken helpt om een ​​correcte houding te behouden. Als je relatief lang in de keuken zit, realiseer je je uiteindelijk hoe belangrijk het is om zelfs de kleinste details goed te organiseren.

Hoe de juiste hoogte van het werkblad in de keuken berekenen?

De juiste hoogte van het keukenblad is erg belangrijk wanneer je optimaal wilt genieten van je keuken.De gemiddelde hoogte van het werkblad is 85-95 cm (minimaal – 82 cm (76 cm voor gehandicapten), maximaal – 1 m). De hoogte van het werkblad wordt gekozen op basis van de lengte van het gezinslid dat de meeste tijd in de keuken doorbrengt. De volgende afbeelding illustreert de juiste hoogte van het bureaublad:

Op welke hoogte wat te installeren?

Als u de kookplaat net onder het tafelblad laat zakken, kunt u tijdens het koken gemakkelijker naar de potten kijken. Volgens ergonomische principes wordt aanbevolen om de kookplaat 10-15 cm onder de hoogte van het werkblad te installeren. Ondertussen zorgt een iets verhoogde gootsteen voor meer comfort: door de gootsteen 10-15 cm boven het tafelblad te installeren, wordt het gemakkelijker om de bodem te bereiken zonder te veel te buigen.

Toegegeven, de hoogte van de installatie wordt ook bepaald door de diepte van de gootsteen zelf. Steeds vaker worden vaatwassers en ovens niet op de grond geïnstalleerd, maar op een hoogte waardoor ze gemakkelijk staand te bereiken zijn: bij gebruik van deze apparaten wordt de rug niet belast. De kenmerkende hoogte van uw vaatwasser en oven is de hoogte van uw schouders: de bovenrand van het apparaat moet op één lijn liggen met de schouderlijn.

Keukenkasten: inbouwhoogte en andere belangrijke principes

Keukenkasten mogen niet te hoog worden opgehangen. In de keuken is het vooral belangrijk dat alle keukengerei en keukengerei op de juiste hoogte is. Het zal waarschijnlijk niet handig zijn als u een speciale ladder moet beklimmen om vaak gebruikt voedsel, pannen, potten of elektrische apparaten op te halen. Zelfs later, wanneer keukenmeubilair wordt ontworpen en vervaardigd, is het erg belangrijk om veelgebruikte items op gemakkelijk toegankelijke plaatsen te bewaren. Zelden gebruikte apparaten moeten op de bovenste planken van kasten terechtkomen.

Keuken voor linkshandige mensen

Als de keuken door een linkshandige wordt gebruikt moet er opnieuw een aantal nuances worden overwogen. Kastdeuren moeten bijvoorbeeld gemakkelijk met de rechterhand kunnen worden geopend – items die normaal aan de linkerkant worden genomen. Het is handig om een ​​kast naast de kachel te installeren, van waaruit kruiden, olie, gereedschappen (spatels, lepels, vergiet, etc.) kunnen worden bereikt zonder de potten te verlaten. Een smalle uittrekbare kast zou geweldig zijn. Evenzo – afwasaccessoires (afwasmiddel, spons, etc.) bij de gootsteen.

Hangende accessoires moeten op een langs de muur gemonteerde rail rusten. Als de ruimte tussen de boven- en onderkasten vrij groot is, kan het hele keukenrailsysteem worden geïnstalleerd. Een ander voordeel is dat u door het plaatsen van rails of planken tafelbladen vrijmaakt: u heeft meer werkruimte. Hou werkbladen leeg , omdat te veel spullen op werkbladen de indruk maakt van een rommel. Alle kleine apparaten in de kasten bewaren, zorg ervoor dat elk klein gereedschap zijn plaats heeft: gebruik speciale ladeschalen voor gereedschap

Keukenkasten en verlichting

Goede verlichting is essentieel voor het koken in de keuken. En hoewel natuurlijk daglicht altijd mooi is, kunnen we er niet de hele dag van genieten, dus speciale LED-strips kunnen onder de kasten en in de kasten worden geïnstalleerd – het is niet alleen gemakkelijker te gebruiken, maar u zult ook vinden wat u nodig heeft, vooral ’s nachts.

Vergemakkelijk beweging in de keuken

Elke keuken kan worden verdeeld in 3-5 werkzones.

De 3 belangrijkste zijn:

  1. Kookgedeelte (oven, kookplaat);
  2. Wasruimte (gootsteen);
  3. Opslagruimte (koelkast en keukenkasten).

Extra gebieden – tafelbladen waarop eten, opslag of andere planken worden bereid en het eetgedeelte. Maak een kaart van de beweging tussen de verschillende zones: bedenk hoe uw gerechten “reizen”: hoe ze uit de kast op de eettafel komen en weer teruggaan in de gootsteen / vaatwasser. De lunch wordt meestal bereid en alle andere gerelateerde dingen (zoals het op tafel zetten, rollen, enz.) Worden door meer dan één persoon verzorgd, dus zorg ervoor dat de bewegingsrichtingen elkaar niet kruisen en elkaar niet hinderen.

Comfortabele en schone keuken – hoe dit te bereiken?

Wastafel Kies gerust een spoelbak met twee of zelfs drie compartimenten, nog beter met accessoires. Hier kun je tijdelijk hete potten of pannen neerzetten. U kunt de gewassen groenten, fruit of bessen laten ontdooien of druppelen in een speciaal vergiet op de gootsteen – de keuken zal veel schoner zijn.

Tafelbladen De belangrijkste actie in de keuken vindt echter plaats op werkbladen en rond de gootsteen, waar ze intensief worden gewassen, gesneden, geschild, ingewreven en gemengd. Een goed ontworpen keuken maakt het niet alleen gemakkelijker om al het werk te doen, maar helpt ook chaos te voorkomen. Als het aanrecht te ver weg is van de gootsteen, zal alles in de keuken snel vies worden: bijvoorbeeld als u gewassen groenten moet verplaatsten van uit spoelbak naar de werkblad gaat constant water druppelen op de vloer. Prullenbakken Het is ook onhandig als de vuilnisbakken te ver van de werkbladen staan ​​- ze vullen zich gegarandeerd met etensresten of druppels van gebruikte theezakjes. Het afval sorteersysteem is handig te installeren onder een werkblad of spoelbak. Het is het beste om een ​​aparte lade te hebben met verschillende bakken voor plastic, papier, compostering en algemeen afval.

Waarschijnlijk heeft u nog niemand ’te veel ruimte in mijn keuken’ horen zeggen, dus probeer optimaal gebruik te maken van de ruimte, vooral de hoeken.

Het belangrijkste is dat de keuken u dient, niet u de keuken!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *